dijous, 3 de gener del 2013

LA CUINERA RESESLLENÇA: COM APROFITAR ELS TORRONS



Ara que ja gairebé s'acaben les festes, en parlarem sobre com aprofitar els torrons que ens han sobrat!

  •   Una idea pel torró d'Alacant: Pols de torró!
Triturem el torró i...
·          Barregem amb farina per fer pastissos
·         Amb sucre, i fer un sucre amb sabor de Turró
·         Per arrebossar, convinent amb pa rallat (casolà, és clar)
·         Per fer flam, afegim amb la llet
·         Per fer salses
·         .......
  •   Us vindria de gust tenir torró fora de temporada?
Per fer-ho, molt fàcil, aprofitem el calor del forn desprès de fer-lo servir per una altra cosa.
Triturem el torró i ho posem al forn (no posar mai de 80ºC), estès en una safata amb paper de cuina.
Ho deixem assecar i ho guardem en un pot.

  • I si fem bombons de coco i xocolata?
Necessitem xocolata desfeta, i resta de torrons variats i com a premi, el coco que quedava dels panellets

Barregem el torró triturat amb les restes de coco ratllat.
Fem boles i les cobrim de xocolata. Una vegada fred les guardem (si podem... je,je,je)

  • I l'últim: Oli de torró de Xixona!

Triturem el torró de Xixona amb una oli de gira-sol......i ja està!
Però compte: No aguanta bé la calor! Millor fer-ho servir com a vinagreta o al final de la cocció.


Bé, aquest són uns petits consells. Continuarà.....

dimecres, 5 de desembre del 2012

CAPÍTOL 8: UNA DE PASTANAGUES

Al discurs derrotista de no s'hi pot fer res, sempre es pot argumentar que la unió fa la força, i fins i tot que si tots els xinesos donen un cop de peu alhora igual ens sortiríem de la òrbita... Però hi ha moltes maneres de fer servir aquesta força.
  
Els consumidors podem unir-nos i fer petites o grans coses, en tot cas ho tenim a les nostres mans. Els boicots són una manera de fer servir aquest poder com a consumidors. Es fan pels drets humans contra règims opressors i racistes, pacifistes contra les empreses que produeixen armes, pels drets sindicals, per temes d'ecologia, en defensa dels animals... Però també es fan com mesura de pressió política com va succeir amb el boicot als productes catalans.

Una manera més positiva que el boicot, i sobretot més divertida és el que s'anomena una Carrot Mob. Naturalment La Capitana Pastanaga us ha de parlar del moviment pastanaga!

Es tracta d'una trobada de gent que es posa d'acord per anar a consumir al mateix temps en un establiment que s'hagi compromès social o ambientalment amb el comerç just, els drets humans o amb alguna iniciativa ecològica. Aquesta és una manera de recompensar-lo, i a més donar visibilitat a aquestes bones pràctiques.
 A més, és divertit i engrescador!

El  primer carrotmob espanyol es va fer a Saragossa però no existeixen moltes experiències a l'estat ni a Catalunya. Es pot consultar el web https://carrotmob.org/ per veure una mica més d'informació de les campanyes que es fan a tot el món.

Si trobeu aquesta iniciativa interessant i us agradaria fer-ne alguna a la ciutat de Barcelona, contacteu amb mi. Ja estic registrada i només cal decidir a quin establiment estaria bé premiar, organitzar i fer el disseny de l'acció. Podem formar un equip!



I ara... LA RECEPTA: PASTANAGUES A LA GRAELLA

Les pastanagues s'utilitzen en moltes ocasions com a complement o per enriquir altres plats, però poques vegades són les protagonistes del nostre menú. Amb aquesta recepta descobriràs que pots fer més que una amanida o una crema amb elles.

Ingredients:

  • 6 pastanagues grans o 12 petites
  •  6-8 cebes petites
  • 2 cullerades soperes de fulles de sàlvia
  • pebre negre acabat de moldre
  • 2 cullerades de sèsam
  • oli d'oliva verge extra i sal
Pela les pastanagues, renta i asseca. Pela les cebetes i talla per la meitat a quarts, segons la mida que tinguin. Posa dos ingredients en una font o safata apta per al forn.Condimenta amb les fulles de sàlvia, pebre negre acabat de moldre. Barreja en un bol l'oli amb el sèsam triturat. Afegeix sal a les pastanagues i finalment rega amb l'oli, mou-les perquè s'impregnin bé i introdueix-les al forn amb el grill calent a 210 º C.Si poses les pastanagues totes esteses en una safata, dóna'ls dues o tres vegades la volta perquè es torrin en tot el seu contorn i conservin textura a l'interior. El temps de cocció dependrà de la mida de les pastanagues i de com t'agradin de tendres o daurades.

Pots servir les pastanagues a la graella acompanyades d'un formatge cremós com el brie, al forn o com més t'agradi o com a guarnició d'un segon plat.


PROPIETATS NUTRICIONALS:

La pastanaga és un aliment excel·lent des del punt de vista nutricional gràcies al seu contingut en vitamines i minerals. El seu color taronja es deu a la presència de carotens, entre ells el beta-carotè o pro-vitamina A, pigment natural que l'organisme transforma en vitamina A mesura que la necessita. Així mateix, és font de vitamina E que té una acció antioxidant i de vitamines del grup B com els folats i la vitamina B3 o niacina que col·laboren en el funcionament del sistema digestiu, el bon estat de la pell, el sistema nerviós i en la conversió dels aliments en energia. Quant als minerals, destaca l'aportació de potassiun mineral necessari per a la transmissió i generació de l'impuls nerviós i per l'activitat muscular normal, a més d'intervenir en l'equilibri d'aigua dins i fora de la cèl · lula. Font: Eroski Consumer

dissabte, 10 de novembre del 2012

CAPÍTOL EXTRA: TANCAT PER VAGA GENERAL

Un cop més us haig de convidar a fer vaga de consum. Penseu que a més de treballadors, treballadors en atur o treballadors jubilats,  TOTS SOM CONSUMIDORS. És la nostra força i el nostre poder i com a consumidors responsables ens hem de posicionar.
Així que el 14 N no compris, no contractis serveis, fes la despesa mínima imprescindible de telèfon, gas, aigua i llum, no utilitzis (en la mesura del possible) el transport públic...

dilluns, 7 de maig del 2012

LA CUINERA RESESLLENÇA: COM APROFITAR L'ENCIAM


Ja sabem que els millors enciams són els de més a prop. El consum de productes de proximitat genera riquesa al nostre entorn, són productes més saborosos i de temporada. A més, algunes són varietats pròpies del lloc, que es podríem perdre com per exemple de la zona del delta del Llobregat que ara està en perill com parlavem en l'anterior entrada!

Avui aprendrem com conservar millor i aprofitar totes les parts de l'enciam!


  •  L’enciam aguanta més temps si el guardem embolicat amb paper de cuina una mica humit 
 
  • Les fulles verdes no es llencen, amb elles podem fer purés o cremes
 
  • Una de les millors truites es fa amb les fulles verdes, prèviament saltejades.
 
  • Amanim les amanides just en el moment de menjar. Si no ho fem podrem aprofitar-la per un altre vegada
 
  • Proveu de fer croquetes, bunyols, tempures.... amb l’enciam com ingredient. Per fer-ho no fa falta que siguin les fulles més maques 
 
 I ara una recepta boníssima per aprofitar restes de verdures

TEMPURA DE “RESTES DE VERDURA”

Ingredients:

  • Fulles verdes de pastanaga
  • Part verda de porro
  • Arrels de porro
  • Part verda de ceba tendra
  • Peus de bolets
  • Farina de tempura
  • Salsa de soia
  • Oli de gira-sol

Elaboració:

  • Amb aigua molt freda afegim la farina de tempura fins aconseguir una barreja no massa espessa

  • Posem a escalfar una paella amb força oli .

  • Quan l’oli estigui calent anem afegint les “verdures” passades per la tempura

  • Fregim

  • Traiem i  servim ràpidament amb bols amb soja

dimecres, 4 d’abril del 2012

CAPÍTOL EXTRA: NO AL EUROVEGAS

Un altre capítol extra de la Capitana Pastanaga, aquesta vegada per unir-me a la lògica indignació que produeix aquest despropòsit que anomenen Eurovegas. 

Les cooperatives de consum han organitzat una convocatoria de protesta. Podeu trobar la informació a: aturemeurovegas.wordpress.com

El Parc Agrari del Baix Llobregat és l’espai agrari més important de l’Àrea metropolitana de Barcelona. Els que volem una ciutat més amable i respectuosa, també volem continuar gaudint d'espais verds i agricoles propers, on poder comprar fruites i verdures locals i on hi hagi més oportunitats per les persones que es volen dedicar a la pagesia (molts d'ells ecològica) i puguin tenir el lloc que es mereixen a la nostra societat.  


Alguns dels productes que podem trobar al parc agrari són els tomàquets, cogombres, mongetes, enciams i escaroles, bledes, cols i coliflors, albergínies, pebrots, cebes tendres, faves, pèsols, però també l'emblemàtica carxofa del Prat, els preuats calçots o els exclusius mirabolan.

Els agricultors de la zona estan dividits, tal com s'explica en aquest article del diari ARA: Eurovegas divideix als pagesos. No se'ls pot culpar, perquè en un moment de crisi com aquest, representa molts diners caiguts del cel i cadascú coneix la situació a la qual es troba però cal elevar-nos sobre les circunstàncies particulars i analitzar l'impacte d'aquest projecte sobre el territori de manera més global.


Està clarament demostrat que per sortir de la crisi cal canviar el model productiu del país i especular amb aquests terrenys, vendre la nostra terra per construïr edificis de gratacels i casinos, és ben clar que no va en aquesta linea.

Naturalment també cal tocar el tema de l'impacte mediambiental que aquest projecte pot significar... Quanta aigua necessitarà? Quanta contaminació de l'aire, aigua i terra generarà? A més l'espai del Delta del Llobregat ja ha estat colpejat urbanisticament de manera atroç durant els últims anys i tot i això encara resisteixen zones veritablement maques i valuoses. Us recomano que entreu al web de La porta del Delta per descobrir els espais naturals que podem trobar allà, com els aiguamolls de la Ricarda-ca l'Arana i del Remolar-Filipines, les platges, les pinedes i la riba del riu... Visiteu-les i gaudiu-les!

I per acabar, una recepta senzilla i boníssima per gaudir de les carxofes del Prat.


LA RECEPTA: CARXOFES AL FORN

La Carxofa Prat, amb gairebé 100 anys d'història, és la reina dels cultius del Delta central. Ara estem en arribant al final de la millor època per consumir-la, ja que poden gaudir d'aquesta flor d'hivern entre el novembre i l'abril. 

Ingredients:
  • carxofes
  • cansalada
  • pebre negre
  • sal
  • oli d’oliva
  • vinagre

Talleu la tija arran de la carxofa per tal que pugui quedar dreta i treieu-li les fulles més externes. Obriu la flor el màxim possible i fiqueu a dintre la cansalada tallada a trossets molt petits, la sal, el pebre i un raig d'oli i de vinagre.
Poseu-les en una safata al forn a 180º C durant uns 30 o 40 minuts, si veieu que està massa fort ho podeu baixar fins que siguin cuites.

En el moment de servir afegiu un altre raig d’oli.

Propietats nutricionals:
La seva proporció de proteïnes i hidrats de carboni són molt significatius en comparació amb la resta de verdures. Els minerals que en destaquen són el calci, sobretot, el fòsfor i el ferro així com les vitamines A, C i del grup B. Són de gran eficàcia contra les afeccions hepàtiques ja que constitueix un veritable protector del fetge, molt recomanable en cas d'hepatitis (A i B), cirrosis, degeneració greixosa del fetge causada per l'alcohol, hepatitis alcohòlica, intoxicació per medicaments i sempre que es desitgin potenciar les funcions desintoxicants del fetge.

Si en vols saber més: http://www.elcampacasa.com/ i http://www.gastroteca.cat