dimecres, 4 d’abril del 2012

CAPÍTOL EXTRA: NO AL EUROVEGAS

Un altre capítol extra de la Capitana Pastanaga, aquesta vegada per unir-me a la lògica indignació que produeix aquest despropòsit que anomenen Eurovegas. 

Les cooperatives de consum han organitzat una convocatoria de protesta. Podeu trobar la informació a: aturemeurovegas.wordpress.com

El Parc Agrari del Baix Llobregat és l’espai agrari més important de l’Àrea metropolitana de Barcelona. Els que volem una ciutat més amable i respectuosa, també volem continuar gaudint d'espais verds i agricoles propers, on poder comprar fruites i verdures locals i on hi hagi més oportunitats per les persones que es volen dedicar a la pagesia (molts d'ells ecològica) i puguin tenir el lloc que es mereixen a la nostra societat.  


Alguns dels productes que podem trobar al parc agrari són els tomàquets, cogombres, mongetes, enciams i escaroles, bledes, cols i coliflors, albergínies, pebrots, cebes tendres, faves, pèsols, però també l'emblemàtica carxofa del Prat, els preuats calçots o els exclusius mirabolan.

Els agricultors de la zona estan dividits, tal com s'explica en aquest article del diari ARA: Eurovegas divideix als pagesos. No se'ls pot culpar, perquè en un moment de crisi com aquest, representa molts diners caiguts del cel i cadascú coneix la situació a la qual es troba però cal elevar-nos sobre les circunstàncies particulars i analitzar l'impacte d'aquest projecte sobre el territori de manera més global.


Està clarament demostrat que per sortir de la crisi cal canviar el model productiu del país i especular amb aquests terrenys, vendre la nostra terra per construïr edificis de gratacels i casinos, és ben clar que no va en aquesta linea.

Naturalment també cal tocar el tema de l'impacte mediambiental que aquest projecte pot significar... Quanta aigua necessitarà? Quanta contaminació de l'aire, aigua i terra generarà? A més l'espai del Delta del Llobregat ja ha estat colpejat urbanisticament de manera atroç durant els últims anys i tot i això encara resisteixen zones veritablement maques i valuoses. Us recomano que entreu al web de La porta del Delta per descobrir els espais naturals que podem trobar allà, com els aiguamolls de la Ricarda-ca l'Arana i del Remolar-Filipines, les platges, les pinedes i la riba del riu... Visiteu-les i gaudiu-les!

I per acabar, una recepta senzilla i boníssima per gaudir de les carxofes del Prat.


LA RECEPTA: CARXOFES AL FORN

La Carxofa Prat, amb gairebé 100 anys d'història, és la reina dels cultius del Delta central. Ara estem en arribant al final de la millor època per consumir-la, ja que poden gaudir d'aquesta flor d'hivern entre el novembre i l'abril. 

Ingredients:
  • carxofes
  • cansalada
  • pebre negre
  • sal
  • oli d’oliva
  • vinagre

Talleu la tija arran de la carxofa per tal que pugui quedar dreta i treieu-li les fulles més externes. Obriu la flor el màxim possible i fiqueu a dintre la cansalada tallada a trossets molt petits, la sal, el pebre i un raig d'oli i de vinagre.
Poseu-les en una safata al forn a 180º C durant uns 30 o 40 minuts, si veieu que està massa fort ho podeu baixar fins que siguin cuites.

En el moment de servir afegiu un altre raig d’oli.

Propietats nutricionals:
La seva proporció de proteïnes i hidrats de carboni són molt significatius en comparació amb la resta de verdures. Els minerals que en destaquen són el calci, sobretot, el fòsfor i el ferro així com les vitamines A, C i del grup B. Són de gran eficàcia contra les afeccions hepàtiques ja que constitueix un veritable protector del fetge, molt recomanable en cas d'hepatitis (A i B), cirrosis, degeneració greixosa del fetge causada per l'alcohol, hepatitis alcohòlica, intoxicació per medicaments i sempre que es desitgin potenciar les funcions desintoxicants del fetge.

Si en vols saber més: http://www.elcampacasa.com/ i http://www.gastroteca.cat




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Envia el teu comentari!