Per descomptat que el consum responsable implica una reflexió prèvia. Per tant, crec que estareu d'acord amb mi, si afirmo que el consumidor responsable és un consumidor escèptic, si ho entenem com aquell que té la disposició de dubtar (segons el diccionari).
Últimament s'ha posat de moda tot allò que és alternatiu, i de vegades inclús amb etiquetes com "verd", "ecològic", "natural", "equilibrat", "biològic", "energètic", "integral"... Cal anar molt amb compte de no confondre les coses. No serà la Capitana Pastanaga qui us digui el que heu i no heu de consumir, però si que m'agradaria dedicar aquest capítol a fixar la mirada en algunes d'aquestes "bestieses".
Direu, i que té a veure tot això amb l'ecologia domèstica i l'educació ambiental? Doncs, com comentava al principi, malauradament també podem trobar tot això barrejat.
Com a mostra: La eco.net: La revista que da eco a la ecologia on pots trobar articles sobre energia nuclear, transgènics, energia geotèrmica al costat de altres sobre la teràpia quàntica (!!!????), acupuntura amb animals, masatges amb pedres energètiques...
Un altre exemple, La ecofira de Girona. Així s'explica en que consisteix: "el visitant podrà trobar una molt amplia oferta d’alimentació ecològica, teràpies naturals, centres de bellesa i cosmètica, teixit i calçat, energies renovables o bioconstrucció. L’objectiu d’aquesta fira és fomentar el consum de productes biològics, el coneixement de les teràpies naturals, de les energies renovables i la importància del reciclatge." Centres de bellesa? Teràpies naturals? Amb què té a veure tot això?
Un consumidor responsable es fa preguntes, i per tant busca respostes, però a on busquem aquestes respostes? L'Educació Ambiental hauria de partir de la ciència, mai de les pseudociències!
Es veu que creure en el mètode científic, en els principis de la física, la química, la biologia, les enginyeries, la medecina... no està de moda, no és alternatiu, no és natural, ni ecosaludable...
Però com diria l'Homo APM: "¡Cuidaoooo! ¡Que no nos enganyen, que nos digan la verdad!" Continuarà...
I ara, la recepta. Com que una d'aquestes teràpies que mai no entendré, utilitza un aliment bàsic com la xocolata per fer massatges quan molta gent no té ni per tastar-ne (digueu-me que faig demagogia, però jo la xocolata me la menjo!)... Avui una recepta per aprofitar el torró:
Pa de pessic amb torró de xocolata:
Ingredients:- 100g de sucre
- 100g de mantega
- 150g de farina
- 1 sobre de llevat
- 1 pastilla de torró de xocolata, amb ametlles o arròs inflat (el que tinguis sobrant de nadal)
- 3 ous
Preescalfem el forn a 170 º
Es fon el torró juntament amb la mantega al foc.
Es baten els ous amb el sucre fins que doblin el seu volum. S'afegeix la mantega amb el torró, s'incorpora la farina i llevat i es posa en un motlle, s'enforna 30 minuts a 170 º.
Es cobreix amb xocolata fosa al gust.
Mmmmm!
Fixeu-vos en un exemple ben recent:
ResponEliminaECO-TAULA a l'Aula Ambiental de Can Deu: LES SALS DE SCHÜSSLER
10 de Gener
Sistema de curació desenvolupat pel Dr.W.H. Schüssler, aquestes sals són una teràpia bioquímica, que es basa en l’ús de les sals minerals tractades homeopàticament.
Què opineu? Per què és una eco-taula? Que tenen aquestes sals de eco?
Jo aporto aquest link a la discussió: http://www.elmundo.es/suplementos/salud/2008/775/1224885605.html