dilluns, 14 de gener del 2013

CAPÍTOL 10: UNA DE MÒBILS: PER QUÈ L'HAS DE FER DURAR?


Tal com preveia aquest article de ESADE i malgrat la crisis econòmica, el regal estrella d'aquest Nadal han estat els aparells electrònics (tablets o mòbils). De fet, han entrat amb tanta força a les nostres vides que gairebé no podem recordar com era la vida abans de tenir-los a les nostres mans, però s'ha d'evitar que es converteixin en productes d'usar i llençar. Necessitem canviar-los tan sovint?


I com a consumidors responsables, ens hauríem de fer moltes preguntes...Què hi ha darrera de cada aparell? Quina és la seva història? D'on ve, a on va a parar...? Quines són les conseqüències ambientals i socials que produeix?

Respecte a la seva producció, cal tenir molt en compte l'impacte que produeix l'extracció, transport i venda de coltan a llocs com la República Democràtica del Congo. El coltan és un terme derivat de la contracció dels dos minerals que el formen,  la columbita o niobita, [(Fe, Mn)Nb2O6], i la tantalita, [(Fe, Mn)Ta2O6]. El tàntal i el niobi són utilitzats per infinitat d'aplicacions tecnològiques: televisors, ordinadors, mòbils, alimentadors, consoles de videojocs, MP3 i MP4, transmissors i receptors de ràdio, aparells de diagnòstic mèdic, fibra òptica, satèl·lits, aplicacions militars, etc.

A la lluita pel control d'aquestes mines trobem l'origen d'una de les guerres més cruentes dels darrers anys i que ha causat milions de morts, per no parlar de les violacions sistemàtiques de nenes i dones, el segrest de nens per fer-los soldats, les conseqüències medi ambientals...

Al 2009 va néixer la xarxa d’entitats per la RD del Congo per denunciar, sensibilitzar i informar sobre aquest conflicte. Allà podeu trobar informació actualitzada sobre el tema.
Si us agradaria anar més enllà i col·laborar d'alguna manera, us recomano participar a la campanya Mobilitza't per la selva, una iniciativa de L'Institut Jane Goodall. L'iniciativa proposa allargar la vida útil dels nostres mòbils i a la vegada ofereix la possibilitat de reciclar els aparells en desús (recuperant els elements útils i tractant adequüadament els tòxics) i recaptar d'aquesta manera fons pel Centre de Recuperació de Ximpanzés de Tchimpounga. Podeu fer-vos agents Mobilitzadors i ajudar a impulsar la campanya.

Una altra manera d'implicar-nos com a consumidors responsables és informar-nos de com està situada la marca de l'aparell que volem comprar al Rànquing de companyies electròniques segons la seva transparència i certificació de minerals usats, fent un "boicot" positiu a aquelles companyies més transparents i compromeses amb aquest problema.

Tot això i molt més pel que fa a la producció, però tot un altre tema és a on van els nostres residus electrònics.  Quin és el destí dels aparells que no entren en el circuit oficial de reciclatge?

A l'Estat espanyol, més del 70% dels residus electrònics es tracten de manera incontrolada. Justament ahir al programa 30 minuts de TV3 es va poder veure el reportatge de la televisió suïssa I la tele, l'ordinador i el mòbil, on van? sobre el destí de gran part dels residus electrònics que genera Europa i que acaben, com no podria ser d'altra manera...a l'Àfrica! Com és el cas de Ghana on s'ubica un dels grans abocadors il·legals d'aquestes andròmines. Aquestes pràctiques són la causa de danys irreparables en la salut de les persones que hi treballen o viuen aprop d'aquests abocadors i comporten conseqüencies dramàtiques per al medi ambient, tan a nivell de la contaminació del sòl com pels ecosistemes aqüatics de la zona (rius i costes).

Com a consumidors responsables hem de assegurar-nos de portar els nostres aparells electrònics en desús a la deixalleria del nostre Ajuntament o a algun circuit certificat de reciclatge.

Però sobretot, cal que fem molta, molta prevenció de residus... Cal que ens canviem tant sovint l'ordinador, el mobil... En necessito de veritat un de nou? No ens deixem portar per les modes, per la publicitat...

I potser aquestes tecnologies ens ajuden a comunicar-nos, però de vegades ens allunyen del contacte més personal amb els nostres amics i familiars, així que avui la recepta  ens permetrà convidar a algú per compartir un berenar i xerrar una estona... en persona!!!!

LA RECEPTA: SMOOTHIES CASOLANS


És una manera molt saludable i fàcil de consumir els iogurts a punt de caducar i les fruites que se'ns hagin quedat molt madures.

Ingredients:
  •  un iogurt per persona (pot ser natural, de gustos, amb fruita...)
  • fruites naturals variades
  • sucre (en la meva opinió no cal, però depèn de la golafreria de cada qual...)
Es fica el iogurt al congelador i en el moment de berenar es treu i es barreja amb la batedora amb la fruita escollida i ja està!

El meu preferit és de suc de taronja, maduixes i pinya, però es pot fer amb la combinació de fruites que es vulgui o es tingui per aprofitar el fons de la nevera.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Envia el teu comentari!