dimarts, 13 de març del 2012

CAPÍTOL 7: UNA DE COLS

Ja fa un temps que ens diuen  a tort i a dret que si vols estar prim, sa, no tenir colesterol, viure més anys i fins i tot no patir disfunció erectil, s'han de menjar 5 racions de fruita o verdura al dia. També en parlen força de la dieta mediterranes, però t'has preguntat d'on venen totes aquestes fruites i verdures que trobes a les prestatgeries de supermercats i verduleries? I el que contenen? Són veritablement productes sans i naturals?

Una manera de reduïr l'impacte de la nostra vida al planeta, és consumir aliments locals i de temporada. Molts agricultors catalans tenen veritables dificultats per sobreviure amb la competència dels productes globals i els consumidors comprem moltes vegades sense saber-ho raïm del Perú, tomàquets del Marroc, pomes d'Italia... Aquests productes s'han recolectat abans del punt de maduració, han viatjat per mig mon i han estat molt de temps amb cambras frigorífiques perdent en tot aquest procès part dels nutrients que haurien de contindre. Cal preguntar d'on vé cada cosa i tornar al bon costum de menjar les verdures i les fruites pròpies de cada temporada.

Encara molt millor seria que els productes que consumim provinguin d'agricultura ecològica i per tant estiguessin lliures de pesticides i altres compostos. A Barcelona cada cop són més les persones que de manera individual o agrupant-se contacten amb agricultors locals per estalviar-se intermediaris i conèixer personalment l'origen d'allò que menja.

La Capitana Pastanaga i la Cuinera Resesllença us recomanem que us plantegeu aquestes opcions, ja sigui per salut, per solidaritat amb els que treballen la nostra terra o per reduïr la petjada ecològica.

Si en voleu saber més:

LA RECEPTA: AMANIDA DE COL


Un dels productes que ara s'està recollint és la col. Com que a molta gent no li agrada la olor o li produeix gasos, us proposem menjar-la crua. Així aprofitarem tots els nutrients i eliminarem aquest inconvenients que té un cop bullida. Us atreviu?

Ingredients:
  • Una col 
  • Dos pastanagues
  • Unes tiges d'api
  • Dos cebes
  • Una mica de julivert
  • Unes quantes anous, pinyons i pipes de carbassa
  • Per amanir: Oli, vinagre, sal, un all i una cullerada de mostassa.

Per començar preparar les verdures: netejar, pelar i ratllar les pastanagues, netejar i llevar el centre a la col blanca, tallar a làmines finites les tiges d'api i les cebes, i trossejar el julivert . Finalment barrejar tota la verdura en un bol gran.

Barrejar en un bol: 3 cullerades d'oli d'oliva, 1 culleradeta de vinagre de mòdena, 1 cullerada de mostassa i 1 gra d'all prèviament pelat i picat. Afegir 3 cullerades d'aigua i batre fins que la barreja quedi cremosa.


Passar un moment per la paella els fruits secs, afegir-los amb l'amanit sobre l'amanida i remoure per barrejar-ho bé.

EL CONSELL DE LA CUINERA RESESLLENÇA: 

I no llenceu les fulles verdes de la col! Podeu afegir-les a un puré de verdures o menjar-les cuites amb patates. I moltes altres possibilitats que s'us puguin ocorrer!

PROPIETATS NUTRICIONALS:

Les cols són hortalisses compostes en la seva majoria d'aigua, i molt nutritives per la seva riquesa de vitamines i minerals. Aquest alt contingut aquós fa que siguin aliments amb un baix contingut calòric. Després l'aigua, els hidrats de carboni i la fibra són els components més abundants, seguits d'una menor proporció de proteïnes i greixos.Respecte al seu contingut mineral, són rics en potassi, a més de presentar quantitats apreciables de calci i magnesi, aquest últim amb més presència a la col blanca.

Quant a les vitamines, les cols es poden considerar una bona font de provitamina A (sobretot en la col arrissada), folats i vitamina C. Aquesta última està present en quantitats considerables en les cols crues, mentre que si es consumeixen cuites seva concentració disminueix de forma notable. De fet, es pot perdre fins un 50%. Les vitamines E i B3 o niacina també són presents en aquestes hortalisses, però en menor quantitat.El betacarotè és un pigment natural que confereix el color groc-ataronjat-vermellós als vegetals i que l'organisme transforma en vitamina A conforme la necessita. En el cas de les cols, el beta-carotè està emmascarat per la clorofil · la, pigment de color verd. La vitamina A és essencial per a la visió, el bon estat de la pell, el cabell, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic, a més de tenir propietats antioxidants. La llombarda, característica pel seu color morat, presenta aquesta tonalitat gràcies a la presència de antocianines, pigments naturals que també posseeixen acció antioxidant.Els folats intervenen en la producció de glòbuls vermells i blancs, en la síntesi de material genètic i en la formació d'anticossos del sistema immunològic.La vitamina C té acció antioxidant, intervé en la formació de col · lagen, ossos, dents i glòbuls vermells, a més d'afavorir l'absorció del ferro dels aliments i millorar les defenses contra les infeccions.La vitamina E, igual que la C, té acció antioxidant, mentre que la vitamina B3 o niacina actua en el funcionament dels sistemes digestiu i nerviós, el bon estat de la pell i en la conversió dels aliments en energia.



Font: Eroski Consumer

1 comentari:

  1. Me alegra que te guste la col. A mí siempre me ha encantado y además es anticancerígena.:)

    ResponElimina

Envia el teu comentari!