Tot i l’onada
de fred d’aquests dies, en molt poc temps arribarà la primavera i amb ella la
famosa operació bikini. Els centres esportius estan plens de voluntariosos
ciutadans disposats a fer desaparèixer els michelins emergits durant els
nadals. Si unim aquestes circumstàncies a l’època de rebaixes del darrer mes,
de ben segur que molts armaris es troben a vessar!
Has pensat en
tota la roba que tens a l’armari i que ja no et poses? Molta d’ella és ben nova
però potser ja no et va bé o t’has cansat de posar-te-la. Durant els últims
anys, la roba s’ha convertit en un producte d’usar i llençar i això si ho
pensem bé, no té cap sentit. Un de les causes és que potser ens hem acostumat
massa als baixíssims preus que tenen aquestes peces a les grans multinacionals
i que té com a raó última la localització de les empreses tèxtils a països en
vies de desenvolupament i les condicions laborals que tenen les persones que hi
treballen.
Potser no els
preus baixos no són l’única causa! La publicitat, les modes, l’afany de tenir
més i més. Els mitjans de comunicació relacionen bens materials
amb poder i felicitat i nosaltres ens deixem manipular! A les sèries americanes
quan algú té un problema o es troba deprimit, se’n va a comprar roba o sabates
en lloc de trucar a un amic i anar a prendre una cervesa!Anar a la contra no és sempre senzill, però aquí et dono algunes idees per fer amb la roba que us sobra a l’armari:
1.
Pots organitzar
una festeta temàtica amb els amics on cadascú porti tres peces de roba per
intercanviar. Us ho passareu genial fent passi de models!
2.
Hi ha mercats d’intercanvi
a molts llocs. De ben segur que trobes un a la teva ciutat o a prop de casa.
3.
Si tens peces
de certa qualitat o antiguitat (per exemple, la roba de l’àvia), pots
vendre-les a botigues de segona mà. El vintage està de moda i per exemple al
Raval i al Born de Barcelona abunden aquest tipus de botiga. No hi ha res més “cool”
4.
I si tot i així
no has donat sortida a alguna peça, pots anar a qualsevol deixalleria o punt
verd i dipositar-la als contenidors que tenen per la seva reutilització o
reciclatge.
LA RECEPTA: “Gazpacho verd”
I per si ets dels que ja estàs
pensant en com et quedarà el banyador, o simplement has fet el propòsit de
menjar una mica més sà durant el 2012, una recepta ben nutritiva i depurativa. O si t'ha quedat pa dur o l’enciam està a punt de caducar o de passar-se i vols fer un dinar una mica diferent!
Ingredients (4 persones):
• 100 g d'enciam
• 100 g d'espinacs crues o altres restes d’amanida
• 100 g d'espinacs crues o altres restes d’amanida
• 1 pebrot verd
• 2 cogombres pelats
• 2 cogombres pelats
• 100 g de molla de pa
• 1 gra d'all
• 100 ml d'oli d'oliva verge
• 1 culleradeta de vinagre de vi de Jerez
• Sal
Com s'elabora: Posem en remull la molla de pa en aigua molt freda. Col·loquem tots els ingredients a la gerra de la batedora amb el got d'aigua i la molla de pa i els triturem fins a formar una crema homogènia. Salpebrem i amanim amb un raig d'oli i unes gotetes de vinagre. Posem a punt de sal i refredem a la nevera durant 30 minuts abans de servir.
Envasos i residus:
·
El pa podeu
anar a buscar-lo amb la bossa de roba i no heu pensat en agafar-la, que us
posin un paperet. Així reduirem al màxim els residus.
·
L’ideal seria
comprar enciam a granel, i millor encara si és ecològic, però si és dels que ho
compres amb bosses, no oblidis llençar-la al contenidor groc del plàstic.
Propietats
nutricionals:
L’enciam és
eficaç per tractar l'insomni i el nerviosisme i l’úlcera d'estómac.
Te un elevat
contingut en fibra, i també són molt importants les vitamines del complexe B,
vitamina A i, en algunes varietats, un cert contingut en vitamina C.
Pel que fa als
minerals té un elevat contingut en potassi i un contingut interessant de calci.
Es pot consumir
fresca o cuita. El consum en fresc és el més tradicional i és aconsellable no
tallar l'enciam molt abans de consumir-lo per no malmetre les seves propietats.
SI VOLS
SABER-NE MÉS:
Cada vegada és més difícil ser un consumidor responsable...
ResponEliminaInteressant article sobre el cotó: http://vidasana.org/noticias-vidasana/textil-el-algodon-no-engana.html