dilluns, 6 de febrer del 2012

CAPÍTOL 6: UN ARMARI SENSE FONS

Tot i l’onada de fred d’aquests dies, en molt poc temps arribarà la primavera i amb ella la famosa operació bikini. Els centres esportius estan plens de voluntariosos ciutadans disposats a fer desaparèixer els michelins emergits durant els nadals. Si unim aquestes circumstàncies a l’època de rebaixes del darrer mes, de ben segur que molts armaris es troben a vessar!

Has pensat en tota la roba que tens a l’armari i que ja no et poses? Molta d’ella és ben nova però potser ja no et va bé o t’has cansat de posar-te-la. Durant els últims anys, la roba s’ha convertit en un producte d’usar i llençar i això si ho pensem bé, no té cap sentit. Un de les causes és que potser ens hem acostumat massa als baixíssims preus que tenen aquestes peces a les grans multinacionals i que té com a raó última la localització de les empreses tèxtils a països en vies de desenvolupament i les condicions laborals que tenen les persones que hi treballen.
Potser no els preus baixos no són l’única causa! La publicitat, les modes, l’afany de tenir més i més. Els mitjans de comunicació relacionen bens materials amb poder i felicitat i nosaltres ens deixem manipular! A les sèries americanes quan algú té un problema o es troba deprimit, se’n va a comprar roba o sabates en lloc de trucar a un amic i anar a prendre una cervesa!

Anar a la contra no és sempre senzill, però aquí et dono algunes idees per fer amb la roba que us sobra a l’armari:

1.   Pots organitzar una festeta temàtica amb els amics on cadascú porti tres peces de roba per intercanviar. Us ho passareu genial fent passi de models!

2.   Hi ha mercats d’intercanvi a molts llocs. De ben segur que trobes un a la teva ciutat o a prop de casa.

3.   Si tens peces de certa qualitat o antiguitat (per exemple, la roba de l’àvia), pots vendre-les a botigues de segona mà. El vintage està de moda i per exemple al Raval i al Born de Barcelona abunden aquest tipus de botiga. No hi ha res més “cool”

4.   I si tot i així no has donat sortida a alguna peça, pots anar a qualsevol deixalleria o punt verd i dipositar-la als contenidors que tenen per la seva reutilització o reciclatge.

LA RECEPTA: “Gazpacho verd”
I per si ets dels que ja estàs pensant en com et quedarà el banyador, o simplement has fet el propòsit de menjar una mica més sà durant el 2012, una recepta ben nutritiva i depurativa.
O si t'ha quedat pa dur o l’enciam està a punt de caducar o de passar-se i vols fer un dinar una mica diferent!


Ingredients (4 persones):

 • 100 g d'enciam
 • 100 g d'espinacs crues o altres restes d’amanida
 • 1 pebrot verd
 • 2 cogombres pelats
 • 100 g de molla de pa
 • 1 gra d'all
 • 100 ml d'oli d'oliva verge
 • 1 culleradeta de vinagre de vi de Jerez
 • Sal

Com s'elabora: Posem en remull la molla de pa en aigua molt freda. Col·loquem tots els ingredients a la gerra de la batedora amb el got d'aigua i la molla de pa i els triturem fins a formar una crema homogènia. Salpebrem i amanim amb un raig d'oli i unes gotetes de vinagre. Posem a punt de sal i refredem a la nevera durant 30 minuts abans de servir.

Envasos i residus:
·         El pa podeu anar a buscar-lo amb la bossa de roba i no heu pensat en agafar-la, que us posin un paperet. Així reduirem al màxim els residus.

·         L’ideal seria comprar enciam a granel, i millor encara si és ecològic, però si és dels que ho compres amb bosses, no oblidis llençar-la al contenidor groc del plàstic.

Propietats nutricionals:
L’enciam és eficaç per tractar l'insomni i el nerviosisme i l’úlcera d'estómac.
Te un elevat contingut en fibra, i també són molt importants les vitamines del complexe B, vitamina A i, en algunes varietats, un cert contingut en vitamina C.
Pel que fa als minerals té un elevat contingut en potassi i un contingut interessant de calci.
Es pot consumir fresca o cuita. El consum en fresc és el més tradicional i és aconsellable no tallar l'enciam molt abans de consumir-lo per no malmetre les seves propietats.   

SI VOLS SABER-NE MÉS: 


1 comentari:

  1. Cada vegada és més difícil ser un consumidor responsable...
    Interessant article sobre el cotó: http://vidasana.org/​noticias-vidasana/​textil-el-algodon-no-engana.htm​l

    ResponElimina

Envia el teu comentari!