diumenge, 27 de febrer del 2011

CAPÍTOL 2: UNA DE LLUMS I FOSCORS!

Per què les companyies elèctriques donen consells d’estalvi energètic? 
Com que això és ecologia per escèptics, potser que us hàgiu fet alguna vegada aquesta pregunta.  Jo també m’ho he plantejat i fins ara no he arribat a cap conclusió. 
L’energia és un bé imprescindible per el desenvolupament de la vida de les persones al mateix nivell que l’alimentació o l’habitatge. Si analitzeu el vostre dia a dia, comprovareu que ja sigui en forma d’electricitat, calor o combustible, estem contínuament fent-ne ús. I no només a les nostres llars... Quants de vosaltres podríeu dur a terme el vostre ofici sense l’electricitat? En moltes ocasions, l’ajuda als països en vies de desenvolupament es basa en aigua, aliments i medecines, però, on estan les inversions en fonts d’energia, línies elèctriques...? És més, en el cas que aquests territoris tinguin alguna font d’energia autòctona, com gas o petroli, les grans companyies inverteixen per transportar-la cap al “primer món”. 
 Un exemple, després de deu anys de judicis, la Shell ha estat condemnada a reparar els danys ecològics que va provocar en més de 250000 hectàrees al delta del Níger a l'any 1970, i tot i així la petrolera recorrerà la sentencia aduint que en aquell moment hi havia guerra civil a Nigèria i per això van marxar sense arreglar-ho... Però, què hi feien allà espoliant els bens d'aquella gent amb total impunitat? Quins beneficis els van deixar? Només contaminació, guerra i més pobresa.

Aquests dies amb tot el que està passant a Líbia i altres països productors de petroli i gas dels quals Espanya és client, es planteja de nou com és de dependent el nostre país en quant a energia (més d'un 80% és importada) i la aposta nuclear torna a agafar força. Segurament el govern aprofitarà la situació per vendre'ns com a irremediable la prorroga de moltes centrals nuclears.

I les renovables? Són una alternativa a aquesta crisis energètica que estem començant a patir? Hem de sentir contínuament que la gent digui que no són rentables, que depenen de subvencions, o que les seves aplicacions no són suficients per cobrir la demanda... Però si analitzem que aquests costos són  la clau pel futur i que aquest futur dependrà de la diversificació de les fonts d'energia utilitzades, potser ja no resulta una inversió tan arriscada. 

D'on surten aquests atacs? Doncs aquí es tanca el cercle! Les mateixes companyies elèctriques que ens donen consells d'estalvi d'energia i pinten els seus anuncis de verd amb praderes, flors i molinets de vent formen un lobby que intencionadament envia missatges a traves dels principals mitjans de comunicació en els que es diu que les renovables fan pujar al usuari el rebut de la llum. Amb això creen una opinió pública generalitzada, ja que gairebé tots els usuaris desconeixem la complexa estructura del sistema elèctric actual.

I ara la recepta, unes barretes energètiques per tenir força i aguantar millor aquestes èpoques tan convulses! 

LA RECEPTA: Barretes energètiques

Si encara us queden torrons del Nadal, ja teniu unes barretes energètiques de primera magnitud: el torró d’Alacant i el de Xixona porten els mateixos ingredients: ametlla, mel, sucre i clares d’ou, és a dir, una bomba energètica i nutritiva ideal per excursions, esport o dies durs de feina. Es pot tallar en barres, embolicar-les en paper de film i congelar.
Valoració nutricional per ració de 35 g de torró:
Kilocalories
169
Hidrats de carboni (g)
15,5
Proteïnes (g)
4,5
Greixos (g)
10,0

I si ja no us queden torrons, aquí va una recepta per fer barretes energètiques caseres.

Ingredients per 6 barretes:
  • 50 g d’ametlles picades
  • 70 g flocs d’avena
  • 70 g de flocs d’arròs
  • 60 g de grans de sèsam
  • 35 g de panses
  • 150 g de mel
  • 50 g de sucre moreno
  • 50 g de mantega
Procediment:
  • Barrejar en un bol tots els aliments secs.
  • Escalfar la mel, el sucre i la mantega fins que quedi líquid.
  • Afegir els cereals i fruits secs i barrejar fins que s’impregnin be dels líquids.
  • Repartir en un motllo de silicona (important per poder-lo treure bé del motllo).
  • Fer coure 20 minuts al forn a 180º.
  • Treure del forn i tallar les barres amb un ganivet amb la làmina prèviament impregnada d’oli.
  • Tornar a posar al forn uns 10 minuts.
  • Deixar refredar i guardar a la nevera.
Envasos i residus:
  • Pot de mel: millor si esculls envàs de vidre. El vidre al contenidor verd i la tapa de metall al contenidor groc.
  • Els fruits secs i els flocs es poden comprar a granel al mercat.
Propietats nutricionals de les ametlles:
 
Les ametlles gairebé no tenen greixos saturats (només un 7%) i per tant és un aliment perfecte per persones que volen cuidar el seu colesterol. També tenen un baix contingut en aigua i això les converteix en molt riques en nutrients com vitamines i minerals. Són a més una font molt important de proteïnes i per tant són ideals pels vegetarians.

Composició per 100 grams:
Kilocalories
575
Proteïnes (g)
20
Greixos (g)
53,5
Hidrats de carboni (g)
3,5
Sucres (g)
4,8
Calci (mg)
270
Ferro (mg)
6,3
Fòsfor (mg)
510
Magnesi (mg)
258
Potassi (mg)
690
Vitamina B1 (mg)
0,45
Vitamina B2 (mg)
0,67
Vitamina E (mg)
20,0
Dades:http://www.euroresidentes.com/Alimentos

I si a tot això, a més hi afegeixes les propietats nutritives de tots els altres ingredients, doncs encara millor!
Recorda que les possibilitats de variació d’aquesta recepta són infinites. Es pot fer amb qualsevol tipus de cereal, afegint fruita seca, trossets de xocolata...

SI VOLS SABER-NE MÉS: 

Per entendre millor la factura de la llum:
  • https://www.facua.org/es/guia.php?Id=121
Un article força interessant sobre la situació de les elèctriques a Espanya
  • http://www.terra.org/la-estafa-electrica-en-espana_2509.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Envia el teu comentari!